Egzotyczne owoce południowe – papaja , mango, persymona, granat, karambola, passiflora

0
2512
Owoce egzotyczne

Jest naprawdę wiele różnych egzotycznych owoców, jest na przykład karambola, liczi, kumkwat, rambutan, persymona, passiflora, pomelo. Trzeba przyznać szczerze, że nazwy te naprawdę bardzo działają na naszą wyobraźnię. Jak mogą być wykorzystywane te właśnie egzotyczne owoce, jakie wartości odżywcze, czy tez zdrowotne mają? Jeżeli widzimy je na straganach, czy też w sklepach, to zawsze bardzo one ciekawią, ponieważ są po prostu nietypowe i niespotykane. Niekiedy ludzie chcą je kupić, ale zastanawiają się, do czego będą pasować, jak je przyrządzić. Nie ulega wątpliwości, że naprawdę trzeba spróbować tych owoców, ponieważ ich smak, jest naprawdę nietypowy, inny niż smak polskich, znanych nam owoców. Warto jednakże wiedzieć, że owoce te, tak samo, jak polskie owoce, takie jak jabłka, gruszki, śliwki, mają w sobie dużo wartości odżywczych, błonnika, czy też materiałów, na dodatek sprawią one, że każde danie będzie naprawdę rewelacyjne.

Owoce egzotyczne: persymona (sharon, kaka)

Kiedy patrzymy na te owoce, które mają kolor pomarańczowy, naszym pierwszym skojarzeniem są pomidory, mają one gładką oraz błyszczącą skórkę, która jest jadalna, a także duży oraz suchy, zielony kielich kwiatowy. Miąższ persymony swoją konsystencją, może przypominać galaretkę i jest naprawdę bardzo smaczny i słodki. Bardzo dobrze sprawdzi się, właśnie jako galaretka, jak również sos, czy też sorbet. Jeżeli trafimy na owoc jędrniejszy, to możemy go pokroić na cząstki i podawać z serem lub dodać do sałatki. Możemy je również wysuszyć, a wtedy swoim smakiem, będą przypominać figi. Warto wiedzieć, że persymona jest naprawdę wyjątkowym źródłem beta-karotenu i witaminy C. Zawiera mnóstwo błonnika, więc przeczyszcza organizm.

Owoce egzotyczne: karambola

Owoce egzotyczneten jest podłużny oraz karbowany. Pokrywa go żółtozielona, cienka skórka, która jest jadalna. Pod skórką, znajdziemy miąższ, który może wydać się przezroczysty, a w nim znajdziemy kilka małych pestek, które również są jadalne. Jest on niezwykle soczysty, a jego smak jest słodko – kwaśny. W przekroju poprzecznym owoc ma kształt gwiazdy.

Najczęściej owoc ten jadany jest na surowo. Gwiazdki, można jako dekoracje dodawać do sałatek, deserów, potraw mięsnych oraz rybnych. Jeżeli chodzi o przechowywanie karamboli, to może się on znajdować w domu, ponieważ idealnie przechowa się w temperaturze pokojowej. Znajduje się w nim bardzo dużo magnezu, żelaza, witaminy C, beta-karotenu.

Owoce egzotyczne: granat

Owoc ten pokrywa twarda łupina, która ma kolor purpurowy, fioletowy, jak również zdarzyć się może brązowy. W środku granatu, znajdziemy mnóstwo galaretowatych kuleczek, które zawierają jadalne białe pestki. Można je jeść surowe, warto przekroić wzdłuż oraz jeść go łyżeczką. Sok granatu jest naprawdę pyszny, jest słodki i bardzo szybko zaspokoi pragnienie. Można nim zastąpić sok z cytryny. Warto zdecydować się na granaty ciężkie, które mają jednakowy kolor. W granatach znajdziemy kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C.

Owoce egzotyczne: marakuja (passiflora)

Owoc ten jest mały i okrągły, bardzo często nazywa się go męczenniką jadalną. Miąższ marakui, jest kleisty i galaretowaty, ma kolor pomarańczowy lub fioletowy. W marakui znajduje się wiele pestek jadalnych, które są jednakże bardzo często wyrzucane. Marakuja perfekcyjne sprawdzi się, jako sok, jak również dodawać ją można, do różnych koktajli, lodów, jogurtu oraz innych deserów mlecznych. Obraną marakuję można jeść na surowo. Pomarańczowe owoce marakuji są kwaśne, natomiast fioletowe są bardzo słodkie. Marakuja zawiera dużo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, wapń i żelazo.

Owoce egzotyczne: mango

Jest kilka odmian mango i różnią się one wielkością oraz kolorem. Można spotkać mango, które ważą więcej, aniżeli 1 kilogram, jednakże zdecydowanie najlepsze są te, które ważą 30 – 50 dag. Najczęściej są wydłużone i nieco spłaszczone, mają cienką i gładką, ale twardą skórkę, którą, mimo że jest jadalna, zwykle się wyrzuca. Miąższ mango jest koloru żółtopomarańczowego i jest niezwykle soczysta, w środku znajdziemy również bardzo dużą, spłaszczoną pestkę. Jest wiele sposobów, żeby zjeść mango, możemy na przykład przekroić mango na pół, usunąć pestkę i wyjadać miąższ łyżeczką lub też pokroić na małe kawałki. Warto schłodzić mango w lodówce, to wtedy będzie naprawdę pyszne. Surowe owoce, idealnie sprawdzą się przy sałatkach, można dodawać je do deserów, robić z nich konfitury, czy też sosy. W miarę dojrzewania owoce zmieniają kolor z ciemnozielonego na żółty, złocisty do czerwonego. Są odmiany mango, że można przechowywać je w lodówce nawet przez kilka tygodni. W ty pysznym owocu, jakim jest mango, znajdziemy cukier, białko, błonnik, minerały i beta-karoten, witaminy C, PP i z grupy B.

Owoce egzotyczne: papaja

Jakie są owoce papaji? Ich kształt jest owalny, zazwyczaj są one naprawdę bardzo małe, ponieważ wazą około 20 – 30 dag, ale niekiedy znaleźć można takie, które ważą 6 kg. Papaja zawiera cukier, duże ilości witaminy C i beta-karoten.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ