Zupa to jedno z najważniejszych dań w ciągu dnia. Sycąca, pożywna jest najbardziej wartościowym posiłkiem. To jedna z kluczowych porcji warzyw w ciągu dnia, dlatego tak bardzo polecana jest dla dzieci.
Zobacz też: http://trzypion.pl/jaka-zupa-na-obiad/
Większość zup jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a ich podgrzanie zajmie nam kilka minut. Klasycznie stanowi ona tak zwane pierwsze danie obiadu, jednak w praktyce mało które dziecko jest w stanie zjeść tak wiele w takim krótkim czasie. Warto więc zaserwować ją co najmniej godzinę wcześniej, żeby w brzuszku zdążyło się zrobić miejsce na drugie danie. Zupa to też doskonałe rozwiązanie na ciepłą kolację.
Bazą każdej zupy jest bulion. Najczęściej sięgamy po wywar z warzyw i mięsa, jednak bulion warzywny sprawdzi się równie dobrze. Jeśli dodamy do niego odrobinę zdrowego tłuszczu – masła, wysokogatunkowego oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek będzie on równie odżywczy co ten mięsny.
Zupy wiosenne
Wiosna mamy dostęp do nowych świeżych warzyw, dlatego wiosenne menu jest znacznie bogatsze. To szczególny czas w roku, kiedy możemy pokusić się o przygotowanie takich sezonowych zup jak zupa z botwinki czy z kalarepy. Możemy wykorzystać również ich młode liście, które są bogate w wartości odżywcze, a przy tym delikatne w smaku.
Zupy letnie
Latem w czasie upałów warto przygotować zupy, które można zaserwować na zimno. Mowa tu o lubianych powszechnie, zwłaszcza przez dzieci, chodnikach. Ich bazę stanowi jogurt naturalny lub maślanka, a z warzyw ogórek bądź botwinka. Drugim typem popularnych letnich zup są zupy owocowe, na bazie sezonowych, świeżych owoców. Najczęściej przygotowywane są z wiśni, truskawek, czerwonych porzeczek. Z jednej strony kwaskawe, z drugiej słodkie stanowią orzeźwiający, lekki posiłek.
Zupy jesienne
Jesienią chętniej gotujemy pożywne, sycące zupy na bazie ziemniaków, dyni, fasoli. Leczo smakuje wtedy najlepiej, ponieważ jest to sezon na paprykę, cukinię, bakłażana. Królują gęste zupy – kremy, inne z kolei zagęszczamy kaszami, ryżem, makaronem.
Zupy zimowe
Zima najczęściej sięgamy po zupy rozgrzewające, doprawione kurkumą, imbirem, ostrą papryka i chili. Ograniczona liczba dostępnych świeżych warzyw sprawia, że wykorzystujemy zaprawy – ogórki kiszone i przeciery pomidorowe.
Przeczytaj też: http://www.kobiecymokiem.pl/jak-przyrzadzic-grzyby/