Wegetarianizm – dlaczego dieta bez mięsa może być zdrowa?

0
660
wegetarianizm

1 października to Światowy Dzień Wegetarianizmu obchodzony od 1977 roku. Szacuje się, że ze spożywania mięsa zrezygnowało już od 7 do 10% światowej populacji, w tym najwięcej mieszkańców Indii – do aż 20%. Wegetarianizm to dieta składająca się z produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ale z całkowitą rezygnacją ze spożywania mięsa i produktów zwierzęcych (w tym drobiu, jaj, a także ryb i owoców morza). Jak taka dieta wpływa na zdrowie? Jakie są jej zalety i wady?

Jak wegetarianizm wpływa na organizm?

Mówiąc o korzyściach i niebezpieczeństwach związanych z wegetarianizmem, należy wspomnieć, że prawidłowe odżywianie nie zależy jedynie od tego, czy jemy mięso, czy nie. Istnieje wiele niezdrowych potraw wegetariańskich, które są bogate w szybkie węglowodany, sól i tłuszcz. Pomimo tego, liczne badania sugerują, że unikanie mięsa często pomaga stabilizować ciśnienie krwi, obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko rozwój chorób serca. Ponadto wegetarianizm wiąże się z mniejszą szansą na rozwój cukrzycy i niektórych rodzajów raka (ta teoria nie jest jednak potwierdzona wystarczającą ilością badań). Zaletą wegetarianizmu jest również pomoc w odchudzaniu (poprzez zmniejszenie całkowitej zawartości kalorii w diecie), a także oszczędność na jedzeniu – w końcu mięso i półprodukty mięsne są z reguły znacznie droższe niż zboża i warzywa. Z drugiej strony, w porównaniu do osób jedzących mięso, wegetarianie częściej cierpią na niedobór żelaza, witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3 w swojej diecie. Nie oznacza to jednak, że dieta przeciętnego człowieka zawiera wystarczającą ilość powyższych składników odżywczych. Chociaż witamina B12 nie występuje w pokarmach roślinnych, spożycie mleka, twarogu i sera (dopuszczalne przy niektórych typach wegetarianizmu) z łatwością możemy zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie tych składników odżywczych.

Wegetarianizm sposobem na odchudzanie i poprawę zdrowia

Dość często przejściu na wegetarianizm towarzyszy zmniejszenie spożycia kalorii – co przekłada się na utratę wagi. Na korzyści dla utraty wagi wpływa również fakt, że ze względu na spożywanie większej ilości błonnika wegetarianie są mniej podatni na gwałtowne zmiany poziomu cukru we krwi. Jednak ważne jest, aby zrozumieć, że na utratę wagi nie wpływa samo przejście na wegetarianizm, a bardziej racjonalne podejście do planowania diety i zdrowe wybory żywieniowe. Jedną z ważnych różnic pomiędzy wegetarianinem a osobą spożywającą mięso, jest poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi. To właśnie nadmiar tych substancji zatyka naczynia krwionośne, wywołuje nadciśnienie i różne choroby układu krążenia. Pomimo tego, że niecały cholesterol z produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego trafia bezpośrednio do krwi, to zdecydowanie istnieje korelacja, które pozwala stwierdzić, że unikanie (lub chociaż zmniejszenie spożywania) mięsa i produktów mięsnych prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu. W utrzymaniu takiej diety może pomóc dieta pudełkowa Bielsko-Biała.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ