Co należy wiedzieć o gotowych daniach ze słoiczków

0
1774
Co należy wiedzieć o gotowych daniach ze słoiczków

Korzystanie z gotowych dań, dostępnych jako posiłki dla dzieci oferowane w specjalnych słoiczkach, niewątpliwie ułatwia rozszerzanie diety dziecka. Jednak niektórzy rodzice niezbyt ufnie podchodzą do gotowych dań. Co zatem warto wiedzieć o daniach, produkowanych przez koncerny z myślą o zdrowym rozwoju dzieci?

Pierwsze dania w diecie dziecka

Zazwyczaj około 6 miesiąca w diecie dziecka powinny się pojawić nowe smaki i dania o półpłynnej konsystencji. Wiodący producenci żywności dla dzieci oferują różne rodzaje kaszek, musów i deserów, ale również tradycyjnych dań, które mogą być dostępne w postaci słoiczków. Karmienie takim pokarmem jest niezwykle proste – wystarczy otworzyć słoiczek, aby dziecko mogło zjeść pełnowartościowy posiłek, czasem takie danie można dodatkowo podgrzać. Takie posiłki nie zawierają soli, cukru i konserwantów, są zatem bezpieczne dla zdrowia dziecka. W czasie produkcji dania poddawane są rygorystycznym badaniom, co zwiększa ich bezpieczeństwo. Producenci dbają również o odpowiednią, dostosowaną do wieku dziecka, konsystencję pokarmów.

Od czego zacząć rozszerzanie diety

Pierwsze posiłki o nowych smakach powinny być daniami jednoskładnikowymi. Zwykle wybierane są dania zawierające marchewkę lub jabłko. Jeśli dziecko nie reaguje alergią na dania warzywne czy owocowe, można do diety wprowadzać kolejne warzywa łącząc je. Później w diecie dziecka pojawiają się również delikatne rodzaje mięsa, np. jagnięcina czy indyk. Pierwsze słoiczki zawierają posiłki bardzo rozdrobnione, a ich waga zazwyczaj wynosi około 125 g. Wraz z wiekiem dziecka rośnie wielkość słoiczków, a dostępne w nich dania są mniej rozdrobnione ze względu na umiejętność samodzielnego gryzienia. Gotowe dania w słoiczkach pozwalają również na większe urozmaicenie diety dziecka.

Większość potraw w słoiczkach przechowuje się w temperaturze pokojowej, a po otwarciu słoiczka należy go umieścić w lodówce, gdzie można go przechowywać nie dłużej niż do 48 godzin. Przy karmieniu warto wyjąć odpowiednią porcję dania ze słoiczka na specjalny talerzyk.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ